Legvormen

Bij het kiezen van de juiste houten vloer moet er ook bepaald worden hoe de houten vloer gelegd gaat worden. Wij overleggen altijd met de klant welke manier het meest geschikt is. Indien u dat wenst komen we ook langs om de meest geschikte manier van leggen samen te bepalen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van de ruimte, soort ondergrond,  is er vloerverwarming etc.

Alle werkzaamheden die bij het leggen van een vloer komen kijken kunt u aan ons uitbesteden. Het leggen van de vloer laten wij over aan onze vaste vloerenleggers, die ruime ervaring hebben in het plaatsen van alle soorten houten vloeren en zelfstandig werken. Ze hebben al de gereedschappen en kennis in huis om van uw vloer precies datgene te maken wat u ervan mag verwachten.

Lamelparket Of Multiplank

Deze vloeren bestaan uit planken die uit drie of meerdere lagen zijn opgebouwd, met een dikte tussen de 14 en 20 mm. De dikte van de toplaag variëert van 3 tot 6 mm. De onderlaag is op verschillende manieren samengesteld. Door deze constructie is de lamel- of multiplank minder gevoelig voor uitzet en krimp dan massieve vloeren. De vloer kan direct op de ondervloer verlijmd worden of zwevend gelegd worden op een geluidsisolerende ondervloer.

Doordat deze vloeren voorbehandeld geleverd kunnen worden zijn ze vrijwel direct in gebruik te nemen. Het levert een mooie, gladde en strakke vloer op. Het parket kan geschikt zijn voor vloerverwarming wanneer het vast verlijmd is. De dikte van de toplaag is bepalend voor het aantal keren dat de vloer te schuren is. De levensduur is bij een dikkere toplaag vrijwel gelijk aan die van een massieve vloer. Wel zijn er belangrijke verschillen in kwaliteit en daarmee de prijs. Laat u hierover goed informeren. Met name in het geval van vloerverwarming is het van belang een multiplank te nemen in plaats van een lamelplank.

Tapis en Visgraat

Tapis of visgraat, de meest klassieke parketvloer, is één van de oudste vormen van traditioneel parket en is in de meest uiteenlopende houtsoorten en variaties verkrijgbaar.

Tapis parket vloeren zijn opgebouwd uit massieve stroken hout van 6 tot 10 millimeter dik zonder mes en groef. Deze delen worden ter plaatse verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer van spaanplaat of, in geval van vloerverwarming/koeling, op een eiken industrie-mozaïek ondervloer.

Bourgonge bestaat uit bredere stroken, is ongeveer 9 mm dik en daardoor zeer duurzaam. Het is verkrijgbaar in diverse breedtes tot en met 25 cm. Na het verlijmen en spijkeren, wordt de vloer een aantal malen geschuurd en gevoegd. Tot slot wordt de vloer afgewerkt met een olie, hardwaxolie of een laklaag naar keuze. Dankzij de talloze mogelijkheden die Tapis parket biedt kunt u altijd de vloer kiezen die perfect past bij uw persoonlijke wensen. Daarnaast kunnen Tapisvloeren ook in verschillende patronen worden gelegd. Bijvoorbeeld; visgraatpatroon, Hongaarse of Weense punten, blokmotieven en zelfs een door u verzonnen patroon.

Mozaïek parket

Al eerder genoemd als eiken industrie-mozaïek ondervloer, geschikt voor vloerverwarming. Deze soort vloer is er ook in minder rustieke uitvoeringen, tot aan een vrijwel noestloze. Ook andere houtsoorten zijn verkrijgbaar in mozaïek. Een bijzonder hoogwaardig en slijtvaste vloer. De vloer bestaat uit matjes van 32 bij 64 cm. deze zijn weer opgebouwd uit 8 haaks op elkaar staande blokjes, die weer bestaan uit 7 deeltjes per blok. Ook zijn er andere patronen verkrijgbaar, waaronder halfsteens en mini-visgraat.

Het hout kan direct op de dekvloer van beton, zandcement of anhydriet worden verlijmd. In geval van een houten dekvloer wordt er eerst een spaanplaat aangebracht, waarna de mozaïek wordt geplaatst. Na het verlijmen wordt de vloer nog enkele malen geschuurd en gevuld met het eigen schuurstof vermengd met voegenkit. Pas daarna wordt de vloer afgewerkt met olie, hardwax, was of lak.

Hoogkant

Ook deeltjes hout, net als mozaïek, maar dan kantelings verlijmd. Deze soort is er tot zelfs 22 mm dik. Voor woonhuizen is dat misschien een beetje veel, maar voor zwaar belopen vloeren in bijvoorbeeld openbare ruimtes is dit de ideale oplossing. Hoogkant is er ook in dunnere uitvoeringen zoals 10 mm. Het is verkrijgbaar in vele houtsoorten en selecties.

Kops hout

Een heel aparte vloer. Door de zaagwijze (kops is met andere woorden een doorsnede in plaats van parallel gezaagd hout), is het veel harder en daarom goed bestand voor intensief gebruik. Bijkomend effect is de goede akoestieke kwaliteit omdat geluidstrillingen beter worden geabsorbeerd door de verticale stand van de houtvezel. Deze vloer wordt direct verlijmd op de (vlakke) dekvloer, zonder tussenvloer.

De open poriën van het hout maakt het echter wel veel gevoeliger voor veranderingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de dekvloer met krimp of uitzetting tot gevolg. Daarom is het heel belangrijk dat kops hout door vakmensen wordt gelegd, met gebruik van de juiste middelen. De vloer wordt enkele malen geschuurd en gevoegd en daarna met olie of hardwax afgewerkt. Lak zal onder invloed van uitzetting en krimp gaan breken. Gezien de gevoeligheid van kops hout voor schommelingen in de (lucht)vochtigheid kan deze vloer niet op vloerverwarming.

nl